Тази сряда Индия приземи апарата Чандраян-3 на южния полюс на Луната -

...
Тази сряда Индия приземи апарата Чандраян-3 на южния полюс на Луната -
Коментари Харесай

Най-доброто предстои. Индия гледа вече към Венера и Слънцето

Тази сряда Индия приземи апарата " Чандраян-3 " на южния полюс на Луната - голямо достижение за Индийската организация за галактически проучвания (ISRO). Индия стана първата страна в света, която въобще съумява да приземи галактически уред върху тази част на единствения натурален сателит на Земята.

Според ръководителя на ISRO Шридхара Соманат сериозната фаза от задачата на " Чандраян-3 "  тепърва следва. Луноходът " Прагиян ", задвижван от слънчева сила, изследва региона на южния полюс на Луната, която значително е неразучена, и ще предава изображения и данни оттова в продължение на две седмици.

Апаратът ще проучва минералния и химичния състав на лунната повърхнина и ще събери ценна информация за свойствата на лунната почва и скали. Соманат ще следи отблизо  процеса по събирането на данни.

" Спускаемият уред и луноходът са изцяло здрави и към този момент всичко работи доста добре. Ще следим и по-нататъшни придвижвания ", споделя Соманат пред Дъждовни води.

Той добавя, че задачата има за цел да удостовери съществуването на лед в района, който би могъл " да осигури кислород, гориво и питейна вода за бъдещи галактически проучвания ”.
Луната е единствено началото
Мисията " Чандраян-3 ", която разполага с стеснен бюджет от към 69 милиона евро, нарежда Индия паралелно до Съединени американски щати, Русия и Китай в дребната група от страни, които са осъществили контролирано кацане на Луната.

Ръководителят на ISRO вярва, че триумфът на " Чандраян-3 " ще въодушеви индийската галактическа промишленост да разшири границите на нововъведенията си. Той посвеща историческия героизъм на цялата индийска научна общественост. " Мисии като тази ще покачат способността на Индия да стартира комплицирани планове ", сподели Соманат.

" Ще стартираме задачата " Адития-Л1 "  през първата седмица на септември, която ще изследва Слънцето ", прибавя той.

Спътникът носи санскритското название на Слънцето, а главните цели на задачата обгръщат проучването на динамичността в горните пластове на слънчевата атмосфера, в това число хромосферата и короната.

" На дневен ред е и задача до Венера, само че тези елементи се прецизират и ще отнеме известно време, с цел да се трансфорат в действителност. Преминахме през доста страдания и упорита работа за тази лунна задача, ще успеем и в бъдеще ", добавя Соманат.

Очаква се растеж и на частните начинания

Успехът на " Чандраян-3 "  вероятно ще се трансформира в катализатор и за частните галактически компании в Индия, които ще усилят своя дял в международния пазар през идващото десетилетие. " Това към този момент се случва и следва да се ускорява. Можем да се възползваме от репутацията си, с цел да работим по финансово конкурентни инженерни планове ”, изяснява ръководителят на ИОКИ.

Според отчет на консултантската компания " Артър Д. Литъл "  космическата промишленост на Индия може да доближи стойност от около 40 милиарда $ до 2040 година. В момента този отрасъл в страната се прави оценка на към 8 милиарда $, само че се е разрастнал с 4 % в последните години. В международен мащаб този растеж е е едвам 2%.

Най-доброто следва

Планираната дълготрайност на работа на спускаемия уред и лунохода е един лунен ден, което се равнява на почти 14 земни дни.

" Чандраян-3 "  е третата индийска задача за проучване на Луната. Пътешествието на цели 384 хиляди километра стартира на 14 юли. " Чандраян-3 "  обиколи Земята няколко пъти, с цел да набере скорост, преди да тръгне по едномесечната си лунна траектория. Успешното приземяване се случи пет години, откакто миналата задача - " Чандраян-2 " - се разруши на южния полюс на Луната. Същото се случи и с съветския уред " Луна-25 ", малко преди триумфа на Индия.

Инцидентът от 2019 година бе удар по упоритостите на Индия да се трансформира в галактическа мощ. Въпреки това Соманат споделя, че неуспехът ги е направил по-решителни. " Нямаше потребност да ни се припомня, че последните моменти преди кацането на кораба са най-рисковани. Научихме доста от неуспеха ", споделя той. " Прекарахме години в анализиране на всяка непредвидена обстановка и премахване на грешките на " Чандраян-2 ", подсилване на хардуера и софтуера на кораба и подготовка за най-лошите сюжети ", добавя той.

Признание за всички, които са работелите по плана

Соманат посочи, че командните центрове са обезпечили " непрекъснат и непрестанен контакт " със спускаемия модул " Викрам ", с цел да се наблюдава напредъкът на спускането и навреме да се създадат възможни корекции, в случай че е належащо. " Това, което е от решаващо значение, е, че успяхме да проведем много опити, които ни помогнаха да усъвършенстваме процеса на кацане ", разяснява Соманат.

Ръководителят на ИОКИ не пропуска да спомене, че за триумфа на задачата са положени екипни старания. Той благодари на шефа на плана, на ръководителя на интервенциите на задачата и на другите членове на екипа. " Има доста дами инженери и учени, които са работили за задачата. Това е самопризнание и за всички тях ", споделя Сридхара Соманат.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР